Inspiratie op zondag #blog

Zelfbewustzijn

Het ontwaken van bewustzijn gaat gepaard met een zeker ik-besef. We weten allemaal dat we bestaan, dat er iets in ons is waar maar één woord voor is: ik. Over dat ‘ik’ hebben we veel ideeën, maar geen enkel idee over onszelf staat gelijk aan het besef van ons bestaan.

Afstand en nabijheid

Puur fysiek gezien zou er weinig tot geen verschil moeten zijn als er tussen gesprekspartners vijf of twee meter afstand is. In beide gevallen raak je elkaar niet aan en de meeste mensen zullen elkaar ook op 5 meter afstand goed kunnen verstaan. Toch maakt de afstand in de praktijk veel uit voor het contact.

De levenscyclus

Deze cyclus van vier invloeden vind je terug in ieder jaar, in iedere maand en in alle weken en dagen van ons leven en dus ook in alles wat we doen.

De mens als energiesysteem

We gebruiken de hele dag door energie. We halen energie uit voeding en drinken, maar we krijgen ook energie van mensen, de plek waar we werken en we krijgen energie door in de natuur te zijn.

De dominante dimensie

Van alle dimensies die ons bestaan kenmerken is er vaak één dominant. In onze samenleving is dat de fysieke dimensie.

Bewustzijnsvelden

Het gebied dat ons bewustzijn kan bereiken kun je een bewustzijnsveld noemen. Dit veld bepaalt welk deel van het bestaan wij kunnen waarnemen.

Er is meer tussen hemel en aarde

Het bestaan van de aarde en alles dat fysiek aanwezig is zoals mensen, dieren en spullen aanvaarden we als iets dat echt bestaat. De hemel is een ander verhaal. En alles tussen hemel en aarde is complex, mystiek en vaag.

Wel en niet jezelf zijn

Jezelf zijn is nog niet zo makkelijk. Er is een zekere notie van wie wij zijn en dus ook van wie we niet zijn. Dit besef van identiteit kun je zien als een thermometer.

De weg die we zoeken ligt niet voor ons maar ontstaat achter ons

Als volwassenen verliezen we deze manier van leven; een leven in het ‘nu’ waar alles spontaan ontstaat. Als verlamd van angst en twijfel denken we ons suf over iedere stap die we zetten. Voortgejaagd door de vraag ‘wat wil ik, wat zal ik doen?’

Iedere zondag een nieuw bericht in je mailbox

Menu