Als je vanuit een idee naar de wereld kijkt, dan zie je de wereld alleen zoals het idee zegt dat de wereld bestaat

Als iemand je vertelt dat we onze fouten, misstappen en blunders moeten overdenken om er van te leren, dan zullen we geneigd zijn dat advies op te volgen. Als iemand je echter vertelt dat we onze aandacht beter kunnen focussen op de positieve dingen in het leven, dan zullen we vaker de mooie dingen zien en de positieve kant in iets zien.

Als iemand zegt dat je leven verandert als je anders gaat denken, dan zul je ontdekken dat de wereld daadwerkelijk verandert als jij anders gaat denken. Ook als de wereld niet verandert, dan nog verandert deze voor jou. Je hebt er namelijk een andere betekenis aan gegeven. Maar als iemand op overtuigende wijze verkondigt dat onze gedachten zwaar overschat worden, dan zul je spoedig de nietigheid van gedachten ontdekken. Ook dan verandert echter de wereld zoals jij die betekenis geeft en is het tegenovergestelde dus ook waar.

Ideeën over de wereld kunnen je iets laten zien dat je eerder niet zag. Ze kunnen je begeisteren en onderdeel van iets maken dat waardevol kan zijn voor jou. Er treedt echter ook tunnelvisie op, je gaat de wereld (tijdelijk) zien vanuit het perspectief van het idee; de rest vervaagd. En hoe sterker je onder invloed bent van een idee, hoe groter de vervaging van al het andere en dus hoe kleiner je wereldje wordt; ook als het idee zegt dat de wereld groot is.

Vele jaren heb ik geloofd in de kracht van ideeën, en krachtig kunnen ze absoluut zijn. De geschiedenis laat zien dat ideeën mensen kunnen veranderen in zowel moordmachines als in een geïnspireerd team dat samenwerkt aan een mooi doel. In beide gevallen treedt echter een bewustzijnsvernauwing op en een zeker isolement en vorm van gevangenschap, in de zin van bevangen zijn door een idee.

Tot ik inzag dat ideeën niets meer zijn dan een fata morgana van ons brein. In dat besef verliezen ze hun (aantrekkings)kracht en doemt iets op dat vrij van idee is. Vrij van overtuiging en vrij van beperking.

Volgend bericht
De weg die we zoeken ligt niet voor ons maar ontstaat achter ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang iedere zondagochtend een nieuw bericht

Menu